Dani IPP-a 2012 > Početna
Dani infrastrukture prostornih podataka (IPP)
2. regionalna INSPIRE radionica, 25. i 26. rujna 2012.
1. regionalni INSPIRE forum i 4. hrvatski NIPP i INSPIRE dan, 27. rujna 2012.
8. savjetovanje Kartografija i geoinformacije, 28. rujna 2012.

s međunarodnim sudjelovanjem u hotelu International u Zagrebu, 25-29. rujna 2012.

Markovinovic
Dr. sc. Danko Markovinović, ravnatelj Državne geodetske uprave

Aktivnosti Državne geodetske uprave, na putu prema Europskoj unije sljedeće godine, su i Dani infrastrukture prostornih podataka (IPP). Implementacija INSPIRE direktive u nacionalno zakonodavstvo jedan je od prioriteta radi usvajanja regulative Europske unije iz područja prostornih podataka. IPP se brzo širi u područjima razvoja informacijskog društva i ekonomije znanja. Dani IPP-a obuhvaćaju nekoliko događaja, uključujući međunarodne, regionalne i nacionalne institucije i organizacije.

Zadovoljstvo nam je i čast ugostiti Vas u Zagrebu. Zahvaljujemo se na sudjelovanju na Danima IPP-a.

   
Hecimovic
Dr. sc. Željko Hećimović, Dani IPP-a, predsjednik Organizacijskog odbora

Organizacija Dana IPP-a uključuje nekoliko događaja koji odražavaju razvoj IPP-a na regionalnoj i nacionalnoj razini. Dani IPP-a uključuju kao glavne događaje 2. regionalnu INSPIRE radionicu, 1. regionalni INSPIRATION forum i 4. hrvatski NIPP i INSPIRE dan te 8. savjetovanje Kartografija i geoinformacije. Pored glavnih događaja, uključeno je i nekoliko ostalih događaja s namjerom da se okupe međunarodni, regionalni i nacionalni sudionici iz područja INSPIRE-a, prostornih informacija i geoinformacija.

   
Fritz Kroiss
Dr.sc. Fritz Kroiss, Projekt INSPIRATION, Voditelj tima

U sklopu Dana NIPP-a u Zagrebu se održava drugi (od tri) regionalni INSPIRE Trening, organiziran u sklopu aktivnosti na projektu INSPIRATION, u trajanju od dva dana, a na kojem sudjeluju predstavnici korisnika projekta iz cijele regije. Slijedi središnji događaj - prvi (od dva) regionalni INSPIRE Forum koji objedinjuje nacionalni i regionalni aspekt podizanja javne osvješćenosti o INSPIRE-u i vidljivosti projekta INSPIRATION.

Projekt INSPIRATION - Spatial Data Infrastructure in the Western Balkans, kojeg financira EU, ima za cilj promociju infrastrukture prostornih podataka (IPP) i usklađenje njenog uvođenja sa zahtjevima direktive INSPIRE Europske Unije. Projekt će pridonijeti uspostavi željenog okoliša za točne, ažurne, kvalitetne, dobro strukturirane i dostupne prostorne podatke u lokalnim, područnim i državnim upravnim tijelima širom regije.Trajanje projekta je od 01.01.2012. do 31.12.2013., a zemlje korisnice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, bivša jugoslavenska Republika Makedonija, Crna Gora, Srbija i Kosovo*.

*Ova oznaka ne prejudicira stavove o statusu, te je u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN 1244/99 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde (ICJ) o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

   

Prof. dr. sc. Miljenko Lapaine, predsjednik Hrvatskoga kartografskog društva

Sudjelovanjem u organizaciji Dana IPP-a Hrvatsko kartografsko društvo želi još jednom doprinijeti razvoju geoinformacija, kartografije, geografije i srodnih područja. Ovaj put naglasak je na infrastrukturi prostornih podataka koja će promijeniti shvaćanje značaja, važnosti i uporabe prostornih podataka. Dobrodošli na Dane IPP-a u Zagrebu u rujnu 2012. godine!Jezik konferencije: engleski, osigurano simultano prevođenje

Uvod ...
Gotovo 80% postojećih informacija ima prostornu komponentu, a to nam govori o važnosti infrastruktura prostornih podataka (IPP). Uključivanje u europsku infrastrukturu prostornih podataka donosi brojne izazove. U takvim okolnostima, organizatori Dana IPP-a žele doprinijeti razvoju geoinformatike, kartografije, geografije, geodezije, geologije i srodnih područja s posebnim naglaskom na infrastrukturama prostornih podataka (IPP).

Do sada su u Varaždinu, Opatiji i Splitu organizirana tri NIPP i INSPIRE dana i savjetovanja Kartografija i geoinformacije. Potaknuti velikim interesom na prošlogodišnjim konferencijama i potrebom za promicanjem znanja o prostornim informacijama, organizatori su ove godine željeli istaknuti aktivnosti na regionalnoj razini, odnosno na području jugoistočne Europe.

Kao dio projekta INSPIRATION - Infrastruktura prostornih podataka na zapadnom Balkanu, ove godine konferencija uključuje i 1. regionalni INSPIRE forum i 2. regionalnu INSPIRE radionicu. Projekt INSPIRATION je regionalni projekt financiran kroz programe Europske unije s ciljem promicanja IPP-a i njegove daljnje implementacije u sedam zemalja Jugoistočne Europe.

Širok raspon tema na Danima IPP-a te ugledni pozvani predavači osiguravaju zanimljiva predavanja i najnovije informacije iz navedenih područja.